Menu
header photo

Kommunikaatio ILO

Kommunikointimenetelmien opetusta ja ohjausta

Kommunikoinnin tukeminen tärkeää myös poikkeusoloissa

Keskustelun ymmärtäminen ja ymmärretyksi tuleminen on erityisen tärkeää silloin, kun elämässä tapahtuu isoja muutoksia. Arjen isot muutokset sekoittavat rutiinit ja rytmit. Tutussakin ympäristössä, kuten kotona, voi olla vaikea tehdä asioita, joita on aikaisemmin tottunut tekemään jossain aivan muussa ympäristössä. 

 

 

Tilanne, jossa nyt elämme on iso muutos arjen tuttuihin rutiineihin. Arjen rutiinit muuttuivat kerta heitolla ja isosti. Uudet rutiinit pitäisi löytyä ja mielellään tässä ja nyt, heti samantien. Normaalitilanteessa vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, että arjen rutiinit, rytmit ja uudet tavat löytyvät. Nyt ei ole ollut aikaa sopeutua muutoksiin tai valmistautua muutoksiin pikkuhiljaa.

 

 

Muutosten ymmärtäminen ja ymmärretyksi tuleminen voi vaatia nyt enemmän puhetta tukevia keinoja, kuin aikaisemmin. Valmista materiaalia, kuvia, viittomia ja viittomavideoita löytyy netistä, jotta muuttuvia asioita voi käydä yhdessä kotona läpi. Mutta miten niitä käytetään? Miten niitä sovelletaan yksilöllisesti arjessa? Miten kuvia, viittomia tai vaikka piirtämistä hyödynnetään arjessa niin, että se tukee kommunikointia, asioiden ymmärtämistä ja ymmärretyksi tulemista? Kommunikointi on aina niin yksilöllistä. Harjoittelussa ja kaiken materiaalin, niin ilmaisen kuin maksullisen, yksilöllistämisessä on tärkeää saada ammattilaiselta tukea ja ohjausta.

 

 

On paljon hedelmällisempää ja motivoivampaa käydä vinkit, linkit, ideat ja sitä kautta oivallukset läpi yhdessä jonkun kanssa, kuin yksin. Tiedon ja ideoiden antaminen, niiden harjoittelu yhdessä ja sitä kautta niiden vieminen ja vakiinnuttaminen osaksi arkea, on kommunikaatio-ohjaajan työtä. Kommunikaatio-ohjaaja voi tukea ja ohjata arjen uusien rutiinien haltuun ottamisessa. Ja tämä onnistuu oikein hyvin myös etänä :)

 

 

 

 

 

Go Back

Kommentti

Blogi postaukset